Ajokoulutusta

2 posts / 0 new
Uusin kirjoitus
mopo3
Ajokoulutusta

Ajokoulutusta?

Toimittaja Antti Korhosen Pohjois-Suomen valtalehti Kalevassa tänään julkaistussa artikkelissa ”Kova vauhti vie ihmishenkiä” todetaan, että tammi-elokuun aikana moottoripyörien kuljettajakuolemat ovat lievässä kasvussa (+15 %) verrattuna vastaavaan ajanjaksoon vuosi sitten.
”Moottoripyöräilijän kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa pyöräilijän käyttämä nopeus on usein liian suuri tilanteeseen ja kuljettajan taidoille”, kirjoituksessa todetaan.
Lisäksi mainitaan, että useimmat onnettomuudet ovat kaarteissa ulosajoja ja risteyksissä tapahtuvia onnettomuuksia.
”Yleinen tekijä suistumisonnettomuuksissa on myös ollut liian korkea ajonopeus kaarteeseen saavuttaessa, mitä on monesti edeltänyt ajoneuvon hallinnan menetys, äkkijarruttaminen ja kuljettajan mahdollinen säikähtäminen”.

Selvisitkö vammoitta, entä pyöräsi?

Edellä olevat ovat Itselleni hyvinkin tuttuja "vähältä piti" – tilanteita.
Hyvällä tuurilla olen selvinnyt, mutta kaikki skootteriristit eivät. Aikaisemmassa kirjoituksessa samassa lehdessä kerrottiin suuren riskiryhmän olevan juuri eläkeikää lähestyvien tai jo eläkkeellä olevien uudelleen virinnyt innostus moottoripyöriin. Itse kuulun juuri tähän ryhmään. Ajohalut ovat kovemmat kuin taidot.
Hyvistä koulutusoppaista (Ajo hanskassa jne.) huolimatta entistä vakuuttuneemmaksi olen tullut ajokoulutuksen, esimerkiksi ”ennakoivan ajon” kurssin tarpeellisuudesta. Erityisesti skootteriväelle suunnatulle kurssille voisi olla matalampi kynnys osallistua.

Onko tarvetta?

Tällaista yritettiin järjestään heinäkuussa Vaalassa, mutta ennakkoilmoittautumisessa sen osallistujamäärä jäi kolmea osallistujaa vajaaksi, joten se peruutettiin.
Olisiko kuitenkin tällaiselle skootteriväelle räätälöidyllä kurssille kysyntää omalla alueellasi (esimerkiksi pääkaupunkiseutu, Tampere, Turku, Lappeenranta, Joensuu, Jyväskylä, Oulu jne)?
Jos herättää kiinnostusta, kannattaisiko klubin pistää jo nyt vakavasti harkintaan, suunnitteluun, delegointiin ja toteutukseen eripuolilla Suomea toteutettaville ja ammatti-ihmisten vetämille skootterikursseille ensi ajokauden alussa.

Kommentteja koulutustarpeesta!

Kuva: 
C1
Käyttäjän C1 kuva
Todennäköisesti mukana

Vaala menikin kurssin osalta p:lleen, vaikka muuten olikin oikein kiva reissu ja mukava porukka.

Eli todennäköisesti yritän mukaan seuraavallekin, jota tarjotaan, ja tietysti paremmat mahdollisuudet olisi osallistua lähempänä sivistynyttä Suomea järjestestettäville tilaisuuksille. En kyllä sulje pois pitempääkään ajorupeamaa, jos vain lämpötilat ovat plussalla.

Ja tietysti se kannattaisi järjestään mahdollisimman lähellä ajokauden alkua, että saisi säästettyä enemmän henkiä ja ruumiita.

PS. Eilenaamulla oli töihin lähtiessä lämpimät nollilla ja kyyti viileähköä, joten Bemmu pääsee nyt talviunille. Jo se vähän kerkisi nikotellakin, että liian kylmää happea on kuulemma tarjottu.