Moottorijarrutus

9 posts / 0 new
Uusin kirjoitus
Bobi
Käyttäjän Bobi kuva
Moottorijarrutus

Tuli tässä mietittyä voiko variaattorilla suorittaa moottorijarrutusta ollenkaan ? Esimerkiksi sammuttamalla moottorin. En ole lähdössä alpeille mutta pohjoismaistakin löytyy sellaisia tieosuuksia missä pelkät jarrut ovat kovilla. Onko kellään mitään kokemusta

Jorma
.

.

Trinity
Komppaan edellistä

Komppaan edellistä kirjoittajaa.

sepi
.

Jos lähdet paikaltasi "valuttamaan" alamäkeen tyhjäkäynnillä, anna vähän kaasua että automaattikytkin ottaa kiinni. Sen jälkeen kone jarruttaa kun löysäät kaasua.

t. Sepi

Bobi
Käyttäjän Bobi kuva
Moikka. Enpä ole huomannut

Moikka. Enpä ole huomannut oikeastaan mitään moottorijarrutusta Burgmanissa. Vaikka löysään kaasun missä vauhdissa tahansa niin kone menee kyllä tyhjäkäynnille mutta skode jatkaa matkansa vielä melko hyvin. Ei mitään sellaista efektiä kuin moottoripyörällä.

khaosaming
Moottorijarrutuksesta automaatilla

Moottorijarrutuksen määrä riippuu moottorin koosta, sylinterien määrästä ja vetotavasta. Variaattorivälitteinen skootteri moottorijarruttaa sekin. Ei sitä kuitenkaan voi verrata vaihteelliseen motukkaan, jossa voi laittaa rullatessa pari pykälää pienemmälle ja päästää kytkimen. Jos on tottunut tällaiseen, ei varijarrutus tunnu oikeastaan miltään. Automaattikytkintä voi säätää, jos se tuntuu päästävän vapaalle liian aikaisin. Todella jyrkissä laskuissa vuorenhuipulta serpentiiniin automaatti on totta kai huonompi valinta kuin manuaali jo pelkän kytkinkahvan puutteen takia.

Laimeaa moottorijarrutusta enemmän minua häiritsee automaatissa vapaan rullauksen vaikeus. Valoihin olisi mukava körötellä vapaalla. Minulla skootteri alkaa heti hidastaa moottorilla, jos päästän kaasukahvasta irti.

Bobi
Käyttäjän Bobi kuva
Vapaalla rullaaminen ei ole

Vapaalla rullaaminen ei ole ainakaan minun Burgmanilla mikään ongelma. Tuli eilen oikein testattua eri nopeuksilla kaasun hölläämistä ja totesin että kytkin iroittaa välittömästi kun kaasun kiertää tyhjäkäynille. Viidenkympin vauhdista tasamaalla kaasu pois ja 100 metrin ruullaamisen jälkeen oli vauhtia vielä 35 km / h. Alamäissä ei vauhti juurikaan putoa. Eipä tuo moottorijarrutuksen puute mikään ongelma ole kun se tiedostaa.
.

khaosaming
Vapaalla rullaaminen; moottorijarrutus

Jos kone ei ala jarruttaa, on rullaaminen tietysti helppoa. Minulla on jokainen skootteri, iso tai pieni, aina jarruttanut moottorilla. Kytkin irrottaa vasta alle 20 km:n vauhdissa. Sinulla on kytkimen säädössä jotakin vikaa.

Bobi
Käyttäjän Bobi kuva
Tuli eilen testattua

Tuli eilen testattua velipojan Honda Jazz 250 cc ja se käyttäytyy aivan samalla tavalla kuin minun. Kytkin vapauttaa kaikissa nopeuksissa. No, nyt minun ei tee muuta kuin rullaa. Jätti viikonloppuna tienposkeen tuonne Lahnajärven lähelle. Ei mitään puristuksia jäljellä. Siinä kumissa mikä yhdistää kaasarin imusarjaan on iso halkeama ja epäilen että laiha seos poltti mäntään reijän.